Indiferent de poziția și de locul în care activează, GheorÂghe Tadici rămâne un personaj influent în handbalul românesc. Reîntors din Ungaria, de la un curs pentru antrenori unde a participat alături de alți 23 de colegi din România (n.r. – Aihan Omer, Eden Hairi și Gheorghe Covaciu s-au numărat printre cursanți), tehnicianul de la Zalău a acordat un interviu pentru ProSport. Chiar dacă nu a oferit nume, Tadici a „înțepat” tare, principalii vizați fiind oameni grei ai handbalului românesc. La finalul interviului vă lăsăm să-i reperați.
-De când interesul atât de mare pentru un curs de antrenori?
A fost dorința oamenilor de a mai ieși din închistare. Dar trebuie să ți se și ofere o astfel de posibilitate. -Adică în România nu sunt astfel de oportunități?
Federația spune că antrenorii nu sunt interesați, dar este fals. Problema este că organizează cursuri în timpul sezonului, când toată lumea este în proces de pregătire, în cantonamente.
-V-a motivat și faptul că Oltchim caută soluții de antrenori afară, susținând că din țară nu prea are de unde alege?
Nu vreau să mă refer la Oltchim în special, dar consider că este o situație care nu duce spre bine. Spania, Ungaria își cultivă propriii antrenori, nu promovează mercenariatul. Până la urmă, cu români s-a ajuns în finala Campionatului Mondial, s-a jucat finala Ligii Campionilor.
„Și femeile de serviciu vor fi aduse de impresari”
-Și totuși, cum vi se pare ideea cu antrenori străini?
Strategia de a aduce străini în țară s-a dovedit a fi falimentară până acum. Cu riscul de a supăra anumite persoane, este o strategie ieftină a președinților. Și nu dezinteresată!. Antrenorii străini, ca și jucătoarele, au în general impresari. Pe acte se scrie o sumă, dar în realitate este vorba de o altă sumă. Aceasta este motivația.
-Cine face așa ceva?
Nu dau nume, se știu ei prea bine. Într-un an, doi, cred că unii președinți sunt în stare să schimbe femeile de serviciu, eventual pot fi aduse din afară și impresariate. Decât să se tot renunțe la antrenori, mai bine să se renunțe la președinți și să fie aduși alții din străinătate. „Numai noi n-am făcut schimb de generații”
-Cum vi se pare grupa de la Euro cu Spania, Danemarca și Serbia?
Este o grupă în care se poate întâmpla orice. E clar că apar niște echipe deja închegate. Toată lumea a schimbat generațiile după Jocurile Olimpice de la Beijing, mai puțin România. Am avut una dintre cele mai experimentate echipe la ultimele turnee finale, inclusiv în calificările de acum, dar, din păcate, rezultatele nu au fost pe măsură. Locul 5 la Europene, locul 8 la Mondiale… Eu am tras semnalul de alarmă încă din 2008.
-Față de mandatul d-voastră s-a renunțat însă la câteva jucătoare…
La cine? La Huțupan, care s-a retras singură? La Steluța Luca, deși s-a încercat readucerea ei la echipa națională chiar și în acest an? Vali Beșe s-a mai retras, dar și ea a fost convocată din nou. Deci care sunt handbalistele care s-au retras? Iar Neagu nu poate fi trecută la schimb de generații, ea a fost promovată la lot din 2007, a mers și la Beijing.
„Oricărei plante trebuie să-i pui apă”
-Păi și de unde să fie aduse noi jucătoare dacă Liga Națională nu mai produce?
Nimic nu crește de la sine. Oricărei plante trebuie să-i creezi condiții, să-i pui apă la rădăcină. Peste tot există o strategie pentru generația actuală și pentru generația care vine.
-În timpul mandatului ați avut o astfel de strategie?
Bineînțeles. Au fost câteva jucătoare pregătite încă din timpul mandatului meu, Geiger, Cartaș, Druțu și altele. Nu vreau să se înțeleagă că atac pe cineva.
-Vreți să spuneți că acum nu există o strategie?
Contăm doar din seva anilor trecuți, a intensității și volumului mare de muncă depuse de câteva fete.
-Cum vedeți viitorul?
Nu sunt foarte optimist, trebuie să fiu corect. Altfel, peste doi-trei ani ar putea să mi se reproșeze acest lucru. Nu sunt optimist nici măcar în privința calificării la Jocurile Olimpice de la Londra, nu știu dacă ajungem acolo.
Neagu – Cea mai bună jucătoare a momentului din România a fost promovată la națională de Tadici în 2007
Tadici despre
…O autopropunere la Oltchim
„Dacă am prieteni în Vâlcea și mai trec pe acolo, înseamnă că mă autopropun? Drumul spre București este prin Vâlcea. Sau ar trebui ca de la Zalău să plec prin Moldova, pe la Piatra-Neamț, Focșani ca să vin în Capitală și să nu se mai speculeze. Ca să stea liniștiți binevoitorii, îi anunț că sunt antrenor cel puțin până în 2013 la Zalău. Am dat mâna cu niște oameni și, chiar dacă mi se oferă luna de pe cer, nu plec”. …Centrele Naționale de Excelență
„Cred că nu au avut eficiența scontată până acum, în condițiile în care sunt în regim de cantonament 10-11 luni pe an. La centre nu există niciun fel de continuitate, fiecare începe de undeva și merge până undeva. Termen de selecție nu există, copiii de la centru nu sunt cei mai dotați, cei mai talentați. Dovada, la Naționale sunt doar 40%-50% din copiii de la centru”. …Un campionat cu sistem play-off și play-out
„Sunt pentru un astfel de sistem cu grupe de patru echipe la final, care se luptă pentru titlu, pentru cupe, pentru evitarea retrogradării. Nu sunt pentru turnee prelungite de sală, așa cum s-a propus. Adică din 12 mai și până în 11 ianuarie echipele să nu joace niciun meci acasă. Păi unde s-a mai auzit o asemenea aberație? Comunitățile locale, sponsorii care ne sprijină nici nu vor să audă de așa ceva. Iar propunerea este doar pentru feminin. Păi ce, avem două federații?”
…Situația handbalului românesc
„Nu putem sta deloc liniștiți, în condițiile în care naționala de junioare a venit pe locul 10 la Euro, echipa de tineret nici nu s-a calificat la turneul final. Nu mai vine nimic din spate. Nu avem o strategie sănătoasă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER